Βασιλόπιτα τσουρέκι 

Το κάθε σπίτι έχει την δική του συνταγή για βασιλόπιτες. Σε άλλον αρέσει αυτή που μοιάζει με κέικ, σε άλλον αυτό που η υφή του μοιάζει με τσουρέκι. Εγώ θα προτιμήσω την δεύτερη βερσιόν αυτή που έχει μέσα μαγιά, μαχλέπι, και ξύσμα πορτοκαλιού.

Την έχω βρει στο Blog “συνταγές της καρδιάς ” και κάνω κάθε χρόνο την ίδια.

💖🎅🎄🎉

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο, κατά προτίμηση Robin hood
85 gr μαγιά νωπή ή 2 κυβάκια των 42 γρ το κάθε ένα
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
1 πακέτο βούτυρο lurpak των 250 γρ.
6 αυγά
Το γάλα , το βούτυρο, τα αυγά και η μαγιά , να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά.
Παίρνουμε από το γάλα 4 κουταλιές, το ζεσταίνουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας την μαγιά με το γάλα.
Το γάλα πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και τ’ αϕήνουμε να ϕουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου ένα τέταρτο.
Όταν δούμε ότι έχει ϕουσκώσει ξεκινάμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα (χλιαρό), το μαχλέπι, το ξύσμα και την ϕουσκωμένη μαγιά. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, ώσπου να πάρουμε μια ωραία, ελαστική και ελάχιστα ρευστή ζύμη (προσοχή, μην νομίζετε ότι πρέπει να γίνει σϕιχτή και ρίξετε περισσότερο αλεύρι).
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί 34cm ή δύο πιο μικρά, με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα την ζύμη.
Τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε και το νόμισμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος αϕήνοντας την ζύμη να ϕουσκώσει. Περίπου μια ώρα.
‘Όταν ϕουσκώσει, αϕαιρούμε την κόλλα και αλείϕουμε την επιϕάνεια με τον κρόκο ενός αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ϕιλέ.
Μπορούμε να γράψουμε το 2017 με αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο ϕούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, σε πάνω-κάτω ϕωτιά, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
Το πρώτο μισάωρο μην ανοίξετε καθόλου τον ϕούρνο, για να ϕουσκώσει καλά η πίτα.
Την αϕήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αϕαιρούμε το χαρτί ψησίματος.

L.kontouzoglou

Καλή μας χρονιά 🎅🎄🎉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s