One book, one recipe “Coq au vin”

Μια από τις αγαπημένες μου συλλογές είναι αυτή με τα βιβλία μαγειρικής. Φυσικά μου αρέσει να μαγειρεύω και να φροντίζω τους γύρω μου. Έτσι παλιότερα βασική πηγή έμπνευσης ήταν αυτά τα βιβλία. Τωρα τελευταία φυσικά έχει περιοριστεί η αγάπη μου για τα βιβλία σε συνταγές που βλέπω στο Internet, αλλά τα βιβλία αυτά θα έχουν ένα μέρος της καρδιάς μου σίγουρα.

Σε αυτήν εδώ τη στήλη θα σας δίνω μια συνταγή από κάθε βιβλίο που έχω δοκιμάσει. Τα περισσότερα που έχω είναι με βραβεία, σαν τα Oscar, έτσι και τα βιβλία μαγειρικής έχουν και αυτά τα δικά τους βραβεία.

Θα ξεκινήσω με ένα από τα αγαπημένα μου που δεν είναι άλλο από το Simple Soirees: Seasonal Menus for Sensational Dinner Parties της Peggy Knickerbocker.

 

Με το βραβείο James Beard award στα χέρια για το Simple Soirees το 2006, και με πολλές διακρίσεις από διεθνή περιοδικά, είναι μια από τις γνωστές food-travel writers 

Στο συγκεκριμένο βιβλίο,  το χωρίζει σε εποχές. Είναι ολόκληρα γεύματα από ορεκτικά μέχρι γλυκά ανάλογα με την εποχή.

Αγαπημένη μου συνταγή δεν είναι άλλη από το κοτόπουλο κρασάτο στην γάστρα η αλλιώς Poulet au vinaigre. Αγαπημένη γαλλική συνταγή ιδανική για μεγάλες παρέες και φθινοπωρινά  Soirees. 



Υλικά

12 μπουτάκια κοτόπουλο

Αλάτι πιπέρι

4 κ. σούπας βούτυρο ανάλατο

2 κ. σούπας λάδι

6 μικρά κρεμμυδάκια

6 σκελίδες σκόρδο

1/2 κούπα μηλοξιδο

1 1/2 κούπα λευκό κρασί

1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 1/2 κούπα ζωμό από κοτόπουλο

1/2 κούπα μαϊντανό

Εκτέλεση

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε πολύ καλά τα μπουτάκια με τις 3 κ. βούτυρο και μια λάδι, γύρω στα 8 λεπτά. Μόλις τσιγαριστούν καλά τα βάζουμε σε μια γάστρα που μπορεί να μπει στον φούρνο.

Στην κατσαρόλα βάζουμε την 1 κ. βούτυρο και 1 κ. λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί και τα αφήνω να ψηθούν για αλλά 8 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και σιγά σιγά τον ζωμό από το κοτόπουλο.

Ρίχνω την σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο μέσα στην γάστρα και ψήνω για 35-45 λεπτά στους 180 c, ανακατεύοντας 2-3 φορές.

Βγάζω την γάστρα και βάζω ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρεται με ρύζι basmati η με πουρέ πατάτας.

Υ.Γ. Τα μπουτάκια κοτόπουλο έχουν αρκετό λίπος, καλό είναι σε κάποια να αφαιρέσετε την πέτσα η να βάλετε και κομμάτια πιο στεγνά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s