The Cooking Journals of Claude Monet

img_20161011_234013.jpg

Ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της σύγχρονης εποχής, ο Κλοντ Μονέ έζησε την μισή του ζωή στο περίφημο σπίτι στο Giverny. Μετακόμισε εδώ το 1883 με  την δεύτερη σύζυγό του, Alice Hoschedé, και τα οκτώ παιδιά τους. Το ταλέντο του Μονέ επιτέλους είχε αναγνωριστεί και η αυξανόμενη επιτυχία του σήμαινε ότι ήταν σε θέση να ικανοποιήσει το πάθος του για άνεση και καλή διαβίωση.

img_20161011_231819.jpg

Οικογενειακά γεύματα, γιορτές, γεύματα με φίλους, πικ-νικ.  Σε όλα αντανακλάται η αγάπη του Μονέ για το καλό φαγητό. Ακριβώς όπως και η έμπνευση για πολλά από τα έργα του Μονέ συντάχθηκε από την αγάπη του για τους κήπους του, και από το Νορμανδικο τοπίο, έτσι ώστε τα γεύματα  που σερβίρονται στο Giverny βασίστηκαν στα θαυμάσια υλικά από την κουζίνα-κήπο (ένα έργο τέχνης από μόνη της), του αγροκτήματος, και την γαλλική εξοχή.

img_20161011_231943.jpg

Ο κυκλοθυμικός Μονέ, με την πολύ ιδιωτική ζωή, του οποίου η καθημερινή ρουτίνα περιστράφηκε εντελώς γύρω από τη ζωγραφική του, είχε αναλάβει την ψυχαγωγία των φίλων του, πολλοί από τους οποίους ήταν ηγετικές φυσιογνωμίες της εποχής. Συναδέλφοι ιμπρεσιονιστές ιδίως ο Ρενουάρ, ο Πισαρό, ο Sisley, ο Ντεγκά και ο Σεζάν – άλλοι τακτικοί επισκέπτες όπως ο Ροντέν,ο Whistler,ο Maupassant, ο Valery και ένας από τους στενότερους φίλους του Μονέ, ο πολιτικός Κλεμανσώ.

Το δείπνο είχε σχεδόν τελετουργική μορφή, ξεκινώντας από μια πρώτη επίσκεψη στο στούντιο του Μονέ και τα θερμοκήπια, στην συνέχεια, τρώγανε μεσημεριανό γεύμα στις 11:30 (τη στιγμή που η οικογένεια πάντα έτρωγε, για να μπορέσει Μονέ για να αξιοποιήσει στο έπακρο το φως το απόγευμα). Μετά το δέιπνο σέρβιραν τσάι κοντά στην λίμνη ή κάτω από δέντρα στους κήπους του Giverny.O Μονέ δεν καλούσε ποτέ τους φίλους του για δέιπνο διότι πήγαινε πολύ νωρίς για ύπνο και ξύπναγε ξημερώματα. Όλοι οι επισκέπτες ήταν εξοικειωμένοι με άκαμπτο χρονοδιάγραμμα του Μονέ.

img_20161011_233926.jpg

Τις συνταγές του, τις είχε συλλέξει στα ταξίδια που έκανε, η από περιοδικά μαγειρικής της εποχής, η από τα εστιατόρια που σύχναζε στο Παρίσι, ή ήταν συνταγές από τους αγαπημένους του φίλους , όπως η περιβόητη “μπουγιαμπέσα” Σεζάν .

Σε ένα απο τα βιβλία που εχουν εκδοθεί,  By Claire Joyes Monet’s Table: The Cooking Journals of Claude Monet (illustrated edition) [Hardcover] η συγγραφέας Claire Joyes,  σύζυγος του δισέγγονου του Μονέ,το έκανε σκοπό ζωής και χρόνια μαζεψε τις αγαπημένες συνταγές του Μονέ. Τις συνταγές τις έφερε πίσω στη ζωή στην αυθεντική κουζίνα του Μονέ ο  master chef Joel Robuchon.

Αλλά δύο υπέροχα βιβλία με συνταγές του Μονέ είναι τα παρακάτω:

Monet’s Palate Cookbook: The Artist & His Kitchen at Giverny

img_20161011_231819.jpg

The Monet Cookbook

img_20161011_233846.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s